Of we nou op vakantie gaan naar België of een uitstapje maken, er moet uiteraard gegeten worden. Dan kun je gaan voor iets wat je kent, maar je kunt ook voor iets typisch Belgisch gaan. En zeg nou eerlijk, iets wat je niet kent proeven is natuurlijk veel leuker! Welke gerechten nou echt lokale producten zijn in België, kom je hier te weten.
Belgische friet met Belse mayonaise
Natuurlijk staat dit gerecht op nummer 1. Wie kent ze niet, de Belgische frieten? We kunnen ze bijna gouden frieten noemen, want niemand krijgt ze zo perfect als dat de Belgen kunnen, en dan die Belse mayonaise er nog bij. We zeggen eerlijk, je moet van de Belse mayo houden, want het heeft een iets zuurdere smaak, maar in combinatie met de friet leer je het echt waarderen. Wat nog meer zo fantastisch is aan Belgische frieten, is dat ze vaak nog in een puntzak worden geserveerd. Eerlijk is eerlijk, dan zijn ze echt op hun lekkerst!
Stoofvlees op Vlaamse wijze
Als je in België bent raden we aan om Vlaams stoofvlees te gaan eten. Het wordt gebraden in bier, totdat het helemaal uit elkaar valt. De saus wordt dan nog aangedikt met knoflook, uien, brood en mosterd. In restaurants gebruiken ze vaak nog veel meer andere ingrediënten. Hoe dan ook is dit recept al verrukkelijk. Uiteraard serveer je Vlaamse runderstoofvlees weer met de bekende Belgische frieten!
Mosselen met friet
Wordt er überhaupt iets zonder friet geserveerd in België? Na drie gerechten beginnen we daar sterk aan te twijfelen… De Belgische frieten zijn natuurlijk ook niet te weerstaan, eveneens als de mosselen. Dit gerecht is een echte klassieker in België en is daarom ook zeker het proberen waard. Als lokaal gerecht staat het ook op bijna elke menukaart. Velen zullen mosselen kennen als in wijn bereid gerecht. Zo worden ze in België ook geserveerd, maar ook andere variaties zul je hier treffen. Bestel bijvoorbeeld mosselen met bier, room of alleen met groenten.
Witloof uit de oven
Ja dat klopt, in België zeggen ze witloof in plaats van witlof. De witloofstronken worden in ham en kaas gerold en in een ovenschaal gelegd. De een voegt er bechamelsaus aan toe voordat het gerecht de oven in gaat, terwijl de ander deze saus pas daarna erbij doet. Dat verschilt uiteraard per persoon. Als smaakmakers kan er nog zout, peper en citroensap aan toegevoegd worden. Ook dat is natuurlijk persoonlijk. Ideaal gerecht om te maken als je in een vakantiehuis in België verblijft. Deze heerlijke ovenschotel, serveer je niet met friet, maar met heerlijke aardappelpuree.
Vol-au-vent
Dit klinkt misschien gek, als je de naam niet kent, maar grote kans dat je dit gerecht heus een keer hebt geproefd. Vol-au-vent is namelijk beter bekend als het koninginnenhapje of ook wel pasteitje met ragout. Het maken van deze ragout kost best veel tijd, waardoor je het beter in een restaurant kan bestellen. De ragout wordt vaak gemaakt met kip, champignons, wortel en prei. Uiteraard passen er ook andere ingrediënten bij. Het zal je vast niet verbazen, maar ook hierbij worden Belgische frieten vaak geserveerd.
Paling in ‘t groen
Het gerecht is precies zoals de naam zegt: paling in een groene saus. Naast alle andere gerechten, is dit een heel gezonde maaltijd. Alhoewel ook dit gerecht natuurlijk weer met de bekende frieten wordt geserveerd. Deze zoetwater paling wordt opgediend met een groene saus, die gemaakt is van onder andere basilicum, peterselie en waterkers. Hierdoor blijft de saus groen.
Gentse waterzooi
Voor wie er graag naar Gent gaat, is dit gerecht echt een aanrader. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een aardig zooitje op je bord. De officiële waterzooi wordt gemaakt met noordzeevis, maar bij de Gentse variant wordt er kip gebruikt. Andere ingrediënten zijn: aardappel, groenten en room. Gentse waterzooi wordt geserveerd met brood.