De huidige stand van de klimaatkwestie en 5 tips om zelf het verschil te maken! 0

Stop gebruik plastic

Dat het niet goed gaat met het klimaat en de voetafdruk van de mens haar sporen achterlaat op aarde, dat weten we inmiddels bijna allemaal wel. Denk aan enorme bossen die worden gekapt om palmolie te kunnen produceren, om in onze behoefte aan papier en karton te kunnen voorzien en de poolkappen die smelten waardoor de zeespiegel alleen maar blijft stijgen. Dit zijn als het goed is bekende gebeurtenissen voor een ieder. Maar hoe staan we er anno 2021 op dit moment nu echt voor en wat kun je nu zelf doen om een steentje bij te dragen aan het verhelpen van de huidige klimaatcrisis

Overstroming, opwarming en droogte

Afgelopen zomer met de overstromingen in België, Nederland en delen van Duitsland kwamen de gevolgen van de klimaatcrisis ineens wel heel dichtbij. Veel straten stonden onderwater, woningen raakten verwoest en ondernemingen spoelden weg door extreme regenval. Het klimaat warmt op en dat heeft als gevolg dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Zoals de overstromingen in ons land door hevige en zeer frequente regenval. Maar op andere plaatsen ter wereld speelt juist droogte en extreme warmte op. Dit kan ook tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Zoals de bosbranden in Australië waarbij talloze koala’s verbrand raakten of de zeer gevaarlijke bosbranden die recent in Argentinië speelden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de huidige stand van zaken van de klimaatcrisis.

Onderneem zelf vandaag nog stappen!

Ben je hier nu van geschrokken en wil je graag je steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan of te remmen? Dan hebben we hier 5 praktische tips voor je op een rij gezet waar je vandaag nog mee kunt beginnen. 

Tip 1: consuminderen

Een van de makkelijkste en voordeligste tips is misschien wel het “consuminderen”. Kijk eens kritisch naar je uitgaves en kijk of je dit kunt verminderen. Daar is niet alleen je portemonnee blij mee, maar ook het milieu! Het verschil kan in de kleine dingen zitten. Bedenk bijvoorbeeld bij het winkelen of je echt wel dat vijfde zomerjurkje nodig hebt of die nieuwe televisie terwijl je vorige apparaat nog niet stuk is of gemakkelijk gerepareerd kan worden. Zo hou jij geld over en worden er geen nieuwe grondstoffen verbruikt! 

Tip 2: geniet van de natuur

Ben jij ook zo dol op de natuur? Wees hier dan zuinig op en geniet op een verantwoorde manier. Ruim je rommel op wanneer je gaat picknicken in het park of na een dagje op het strand. Verpakkingen die je niet opruimt komen uiteindelijk in de zee terecht en daar wordt niemand gelukkig van.

Tip 3: bewust besparen

Door te besparen op benzine, gas en water draag jij zeker je steentje bij tegen de klimaatopwarming. Neem wat vaker de fiets dan de auto, probeer iedere week een minuut korter te douchen en zoek naar andere alternatieven dan gasverwarming tijdens het koken. 

Tip 4: ban plastic uit je leven

De plastic soup in onze oceanen is levensbedreigend voor alle zeedieren. Probeer daarom je plastic gebruik te verminderen door je eigen tasjes naar de supermarkt mee te nemen en geen plastic flesjes te gebruiken, maar te investeren in een eigen mooie drinkfles die je kunt hergebruiken!

Tip 5: vakantie in eigen land

Ben jij gewend om ieder jaar meerdere keren het vliegtuig te pakken om op vakantie te gaan? Dat is natuurlijk heel leuk, maar niet zo goed voor de CO2 uitstoot. Wist je dat je ook heel prettig op vakantie kunt gaan in eigen land? Zo kent Vlaanderen bijvoorbeeld prachtige stranden voor een fijne zomervakantie! Wil je toch wat verder weg? Kies dan eens voor een bijzondere treinreis door Europa. Wedden dat je net zo veel zult genieten van je vakantie als van een reis waarvoor je moet vliegen?

Onthoud dat iedere stap er een. Hoe klein ook! Iets doen is beter dan niets doen…

Previous ArticleNext Article
NIEUWS ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *