5 abdijen die je moet bezoeken 0

Abdij van Orval in de Ardennen

Ken jij de rijke historie van onze Belgische abdijen al? Vele abdijen staan bekend om hun heerlijke bieren en trappisten. Maar bierliefhebber of niet, de abdijen zijn vaak ook in prachtige locaties gelegen en bieden een groot aanbod aan wandel- en fietsroutes. Wil je wat lokale cultuur opsnuiven terwijl je geniet van een verfrissend biertje? Plan dan zeker eens een abdijbezoekje in. 

We zetten 5 eeuwenoude prachtige abdijen op een rijtje waar jij de lekkerste streekbiertjes kan proeven en Belgische cultuur kan opsnuiven. Ideaal als dag- of weekend uitstapje op eigen bodem!

1. Abdij van Tongerlo

In de gemeente Westerlo kan je de norbertijnenabdij van Tongerlo terugvinden. Niet alleen is een Tongerlo biertje van brouwerij Haacht de perfecte verfrissing voor elke bierliefhebber, er valt ook heel wat te bezoeken in deze Kempense abdij! De Abdijkerk heeft een prachtig interieur in neogotische stijl, waar je onder andere werken van Vlaamse Meester Jan Erasmus Quellinus kan bewonderen. Maar de meeste mensen trekken naar de Abdij van Tongerlo om het Da Vincimuseum te bezoeken, waar je de beroemde replica van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci kan bewonderen! 

2. Abdij van Maredsous

Een echte aanrader is de Abdij van Maredsous. Dit benedictijns klooster kan je bezoeken in de provincie Namen en je kan er genieten van Maredsous bier en echte Maredsous kaas die enkel daar wordt gemaakt! Het museum en de kerk mag je bezoeken – beklim zeker even de kerktoren zodat je de enorme klok niet mist. Een deel van de abdij wordt nu gebruikt als gastenverblijf en er is zelfs een middelbare school!

3. Abdij van Westmalle

Drink jij liever een trappistenbiertje? Dan is de Abdij van Westmalle de ideale daguitstap voor jou! Deze abdij werd heel wat recenter opgericht dan de meeste abdijen in België. Enkele monniken moesten vluchten tijdens de Franse Revolutie en kwamen in de Kempen terecht. Ze brachten een hele hoop waardevolle handschriften en schilderijen mee die goed bewaard worden in de bibliotheek van de abdij. Bovendien kan je er prachtige wandelingen maken in de omgeving en de kaasmakerij en bierbrouwerij bezoeken.

4. Abdij van Orval

Trek je liever eens naar de Ardennen? Dan moet je eens naar de Gaumestreek rijden om de Abdij Notre-Dame d’Orval te bezoeken. Deze abdij staat er al sinds 1132 en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, bier en kaas! Ook Orval is een echt trappistenbier. Het originele Orval klooster werd helaas in de 13e eeuw vernield door een brand, maar werd opnieuw opgebouwd en kan nu bezocht worden! Daarnaast kan je genieten van een wandelingetje door de kruidentuin en krijg je de hele historie te zien in de filmzaal van het biermuseum.

5. Abdij Notre-Dame de Saint-Remy

Een andere prachtige abdij in de Ardennen vind je in de bossen van de Famenne. De abdij Notre-Dame de Saint-Remy produceert het trappistenbier van Rochefort – één van de beste bieren ter wereld! De abdij bestaat sinds 1230 en heeft een enorm rijke geschiedenis. Tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw werd de abdij geplunderd en ook de 17de eeuw was niet mals voor de abdij. Heel wat nieuwe gebouwen werden opgericht in de 17de en 18de eeuw en je kan een deel ervan tot op de dag van vandaag bewonderen. Enkel een beperkt gedeelte van de abdij en de brouwerij is publiek toegankelijk gezien de monniken er nog steeds devoot leven.

Heb jij één van bovenstaande abdijen al bezocht? Naast deze vijf bekende locaties vind je nog een heleboel andere kloosters en abdijen terug. Je kan bijvoorbeeld de hele Abdijenroute afrijden, die je langs prachtige kastelen en intieme kerken brengt. Zeker de moeite om eens in te plannen met één van deze Belgische gerechten!

Previous ArticleNext Article
CULTUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *