Phishing is een van de populairste vormen van oplichting van dit moment, let op deze trucs! 0

Phishing en Beveiliging

Je hebt ongetwijfeld wel eens van het begrip gehoord, phishing. Dit is een vorm van digitale oplichting waarbij de oplichter uit is op toegang tot je digitale bankrekening, andere belangrijke en gevoelige persoonsgegevens of je rechtstreeks vraagt om geld te maken. We denken vaak dat we zelf niet in dat soort phishing-berichten trappen, maar het zal je verbazen hoeveel geld met deze vorm van oplichting wordt verdiend. De e-mails die verstuurd worden, lijken namelijk steeds meer op de officiële e-mails van je digitale bank, je zorgverzekeraar of de overheid. Of wat dacht je van neppe sms-berichten dat je pakketje is ontvangen bij het postkantoor, maar je alleen nog even 5 euro over moet maken door ‘hier’ te klikken?

Digitale criminelen blijven de vorm van oplichting aanpassen die past bij de huidige tijd. Zo is het op dit moment populair om via WhatsAppberichten om geld te vragen bij familieleden of vrienden. De cybercrimineel doet zich dan voor als een zoon of dochter waarvan de telefoon is gestolen. Vandaar dat er met een ander telefoonnummer een bericht wordt verzonden. Daarnaast is ook vaak de portemonnee gestolen en wordt degene die de berichten ontvangt, gevraagd om wat geld over te maken via een Tikkie bijvoorbeeld. Als je even niet oplet kan dit verhaal heel geloofwaardig zijn en heb je zomaar honderden euro’s aan een fraudeur overgemaakt die daarna vaak lastig is op te sporen door de politie. Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het verstandig om te weten waar je op moet letten bij phishing.

Wij zetten hier de drie meest voorkomende vormen van phishing voor je op een rij samen met de trucs die fraudeurs gebruiken en waar jij dus extra alert op moet zijn!

Phishing door middel van e-mails

We leven in een moderne maatschappij waar veel berichtverkeer van bedrijven en organisaties per e-mail verstuurd wordt. Daar maken cybercriminelen graag gebruik van en door de verbeteringen in technologie kunnen er steeds realistischere phishingmails gestuurd worden. Sommige neppe e-mails kunnen niet van echt worden onderscheiden. Toch zijn er een paar dingen waar je extra op kunt letten. Te beginnen met de afzender. Kijk goed naar de afzender en of dat een betrouwbaar e-mailadres is. Verder kun je scherp zijn op taal- en spelfouten en moet je bekijken of de e-mail wel van toepassing is op jouw situatie. Is dit wel jouw bank die je mailt of heb je wel gebruik gemaakt van deze webwinkel? Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de betreffende organisatie of het bedrijf.

Phishing door middel van smsjes

Een van de meest gebruikte vorm van phishing via smsjes is door te doen alsof er een pakketje van een internetbestelling klaarligt bij het afhaalpunt. Vaak word je in het smsje onder druk gezet om op een link te klikken of extra douane- en invoerkosten te betalen voordat je je pakketje kan ophalen. Nu steeds meer mensen online shoppen, is de kans groot dat je inderdaad een pakketje verwacht van je internetbestelling. Trap hier dus niet in!

Phishing door middel van WhatsApp

Zoals eerder uitgelegd wordt via WhatsApp graag gevraagd om geld waarbij de fraudeur zich voordoet als een goede vriend of een familielid. Het verhaal van de fraudeur kan heel geloofwaardig zijn doordat ze bijvoorbeeld je naam noemen of eerst de tijd nemen om met je te chatten voordat er om geld gevraagd wordt. Natuurlijk kan het ook echt zo zijn dat een vriend of familielid bestolen is en even geld van je wilt lenen. Onderscheid de echte personen van de fraudeur door bijvoorbeeld te vragen om even te (video)bellen. Dit schrikt de fraudeur meestal direct af.

Previous ArticleNext Article
NIEUWS ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *