Belgen en hun groeiende interesse voor wijn 0

Goede Rode Wijn en Witte Wijn

We weten dat België internationaal bekend staat om zijn bier en chocolade. En de lokale bevolking, échte Belgen, zullen je meteen vertellen hoe belangrijk onze frietjes zijn. Maar tegenwoordig is er een heuse ontploffing aan wijnbars, en geniet de bourgondische bevolking met volle teugen van de ruime keuze aan Europese wijnen. En wist je dat ons landje ook een groeiende wijnindustrie heeft? Lees verder om te ontdekken waar de charme ligt van lokale en Europese wijnen.

Lokale regio’s, streken en kwaliteit

De meeste Belgische wijngaarden vind je in Wallonië. Geografisch gezien kunnen we vijf BOB-appellaties onderscheiden. Dat zijn beschermde oorsprongsbenamingen, die sinds 1997 kwaliteitsvolle streekproducten aanduiden en beschermen tegen namaak. In de regio’s Haspengouw, Hageland, Heuvelland, Maasvallei Limburg en Côtes de Sambre et Meuse wordt er dus echte Belgische wijn geteeld met een kwaliteitslabel. Daarnaast zijn Vlaamse Mousserende kwaliteitswijn en Vin Mousseux de qualité de Wallonie/Crémant de Wallonie nog twee BOB die de schuimwijn inhouden.

Favoriete wijnlanden van de Belg

Europa is de plek van oorsprong van wijnbouw en de thuisbasis van vele gerenommeerde wijnregio’s. Door de mix van verschillende klimaten, culturen en technieken biedt Europa een indrukwekkende diversiteit aan wijn. Elke regio heeft zo zijn eigen unieke kenmerken, wat het een paradijs maakt voor wijnliefhebbers. België heeft een geografische toppositie door omsingeld te zijn door enkele van de beste landen voor wijnbouw.

Wat Belgen gemeen hebben met Fransen is de liefde voor de kunst van elegante en verfijnde producten. Ons buurland heeft een terechte reputatie opgebouwd, en wij genieten natuurlijk mee van de wereldberoemde Franse wijnen. Wij weten dat zij er een kunst van gemaakt hebben om de perfecte rosé te telen. Daarnaast drinken de Belgen met volle teugen Italiaanse wijn. De unieke en geperfectioneerde fruitige smaak van deze wijn valt goed op de tong tijdens een Belgische zomer. Wat minder bekend is bij een internationaal publiek, maar waar de Belgen gek van zijn, is Duitse wijn. Naast de Riesling staat hun reputatie minder hoog dan hun zuiderse concurrenten, maar wij zijn overtuigd van de kwaliteit. De witte wijnen van Duitsland hebben een levendige zuurgraad en zijn heerlijk fris.

Nog een tip: wijnbars zijn heel gezellig, maar als je vaker van een fijn wijntje wilt genieten kan je online bestellen. Zo kan je rustig wat rondneuzen en bijleren over verschillende wijnen. Je kan bijvoorbeeld ook meteen filteren op land, druivensoort, type wijn enzovoort. Dat maakt het makkelijker om een wijntje te vinden dat bij jouw smaak past.

Previous ArticleNext Article
GEZONDHEID ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *