Dit moet je weten over de Franse keuken 0

croissant

Als we op vakantie gaan naar Frankrijk kijken we natuurlijk allemaal uit naar het lekkere Franse stokbrood en de heerlijke croissants bij het ontbijt. Maar eten ze dat zelf ook? Ook ratatouille en Franse uiensoep zijn grote begrippen in de Franse keuken. Maar welke gerechten zijn nog meer echt Frans? Wat moet je bijvoorbeeld echt proberen als je een roadtrip maakt door het land? En wat eten zij zelf? We zetten alle Franse eetgewoontes voor jullie op een rijtje.

Het Franse ontbijt

Als je wel eens naar Frankrijk op vakantie bent geweest, zal je het ontbijt wel herkennen. Of je nu op de camping stond of in een hotel zat, grote kans dat je ‘s ochtends stokbrood met jam at of een croissant of chocoladebroodje nam. Hoewel wij dat zo kennen, ontbijten de Fransen lang niet zo uitgebreid. Het is zelfs zo dat ze vaak geen tijd hebben om te ontbijten en daarom met een lege maag naar het werk vertrekken. 

Als je Frankrijk een beetje kent, zal je ook weten dat er vaak bij de snelwegen bakkerijen zijn gevestigd. Zo kunnen de Fransen toch snel een chocoladebroodje of croissantje meenemen. 

Bij het ontbijt hoort natuurlijk ook iets te drinken. Koffie met melk, in het Frans beter bekend als ‘café au lait’ wordt hier in de ochtend gedronken. Hoe later het wordt, hoe minder melk er bij de koffie wordt geschonken. In niet toeristische gebieden zal het dan ook moeilijk zijn om midden op de dag een koffie met melk te krijgen. 

De Franse Lunch 

Anders dan in Nederland en België, eten ze in Frankrijk ’s middag warm. Ze nemen hier ook veel meer tijd voor dan voor het ontbijt. De lunch wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Wat dat betreft lijken Fransen redelijk veel op Spanjaarden

Als voorgerecht wordt er vaak een stokbroodje of salade gegeten. Daarna komt het vlees met groenten of met frietjes op tafel. Er wordt dus een voor- en hoofdgerecht gegeten tijdens de middag. 

Wij kennen natuurlijk wel de croque monsieur als lunch. De Fransen zelf zullen dit dus niet zo snel eten. In ieder geval niet als lunch, want daar hoort echt vlees of vis bij. 

De lunch wordt uiteraard nog afgesloten met een nagerecht. Dat begint bijvoorbeeld met een trio van Franse kazen. Er zijn wel 400 of 500 verschillende Franse kazen op de markt, dus aan keuze geen gebrek. Na die kazen komt pas het dessert op tafel. Chocolademousse is bijvoorbeeld een nagerecht wat tijdens de lunch vaak gegeten wordt door. Hierna sluiten ze de lunch af met een sterke tas koffie en gaan ze weer terug aan het werk. 

Het Franse diner

Het diner begint in Frankrijk pas vanaf 20:00 uur. En dat is natuurlijk ook niet gek als je kijkt hoeveel ze tijdens de lunch eten. In principe ziet de opbouw van het diner er precies hetzelfde uit. Er wordt weer begonnen met een voorgerecht, wat dus vaak een salade of stokbroodje is. Bij het diner kan het ook wel eens voorkomen dat er voor een soepje wordt gekozen. De Franse uiensoep is bijvoorbeeld heel bekend en wordt geserveerd met stokbrood en gesmolten kaas. 

Na het voorgerecht volgt uiteraard het hoofdgerecht. Deze zal vaak een stuk vlees bevatten met Franse frietjes. Dit is dus eigenlijk hetzelfde als bij de lunch. Je merkt wel dat Fransen dus net zo dol zijn op friet als Belgen. Als het hoofdgerecht is genuttigd komt er natuurlijk weer het bekende kaasplankje op tafel. Dit telt wederom niet als nagerecht. 

Het toetje volgt namelijk daarna pas. Deze bestaat vaak uit een crème brulee, een tarte tatin of een crêpe. Die laatste wordt vaak geserveerd met een lekker bolletje ijs. 

Previous ArticleNext Article
CULTUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *