Ga jij af en toe wandelen in de Kalmthoutse Heide? Dit Grenspark ligt voor een deel in België en voor een deel in Nederland en is zo’n 60 km² groot. Dat klinkt misschien niet zo groot, maar toch lijkt het grenzeloos eens je door het park heen wandelt!
De prachtige natuur van dit park zorgt er namelijk voor dat je je telkens op een andere locatie waant. Je vergeet soms even dat je in Vlaanderen of Nederland bent! Je wandelt of fietst door adembenemende weiden, vennen, bossen, polders en duinen én je kan er volledig tot rust komen.
Ga jij graag wandelen? In het park kan je 24 paden terugvinden die kriskras door elkaar lopen en met elkaar verbonden zijn. Of je nu een korte wandeling met je grootouders wil maken of liever een steviger wandelpad kiest, er is voor ieder wat wils! Je kan een wandeling van 2 kilometer kiezen of een wandeling van 8 kilometer plannen. De meeste wandelingen vertrekken vanuit de Nederlandse Volksabdij in Ossendrecht, het Belgische Ravenhof/Moretusbos in Stabroek of De Vroente in Kalmthout. Je auto laat je daar staan en de wandeling begint. De prachtige paden lopen door los zand, bossen en passeren heel wat vijvers. Neem dus zeker goede schoenen mee, want de meeste paden zijn niet verhard!
Prachtige duinen
De landduinen vol zanderige paden worden in stand gehouden door het natuurbeheer van het park. Dit landschap is immers een uniek verschijnsel. We geven je even wat geschiedenis mee in een notendop: tijdens de ijstijd stonden de Schelde en de Noordzee droog. Het stuifzand uit die bedding werd steeds overgewaaid door een ijskoude wind naar waar je nu de Heide kan terugvinden. Natuurlijk smolt wat later het ijs in de Noordpool waardoor er geen zand meer werd overgewaaid vanuit de Noordzee en de Schelde. Grassen en bossen groeiden in de plaats, tot de mensheid ging ontbossen. De duinen die je nu kan vinden zijn het resultaat van die ontbossing. Het natuurbeheer zorgt ervoor dat je dit originele landschap kan blijven bewonderen.
Heide, bossen en vennen
In de Kalmthoutse Heide kan je er moeilijk naast kijken: de heide. In de zomer kleuren deze droge struikjes prachtig paars, terwijl ze in de winter als een grijs deken over het park uitspreiden. Ook de natte heide kleurt in de zomer prachtig roos. Een prachtig kleurenpallet! Gelukkig kan je op warme zomerdagen ook schuilen in de bossen. De naaldbomen werden er zo’n 200 jaar geleden geplant als brandhout. Je kan ze voornamelijk aan de Nederlandse kant van het park terugvinden.
Misschien wel het mooist van allemaal zijn de vele vennen die je overal langs de wandelpaden kan vinden. Deze meertjes zijn ondiepe waterplassen die gevormd worden door regenwater. In dat water ligt heel wat afgestorven vegetatie die naar de bodem zinkt. Dit is veen, wat ook ontgonnen werd als brandstof in de vorige eeuwen. Als je goed rondkijkt kan je rond deze vennen heel wat dieren spotten! Futen dobberen rond op het water, salamanders glibberen op de oevers en als je geluk hebt kan je zelfs een rugstreeppad tegenkomen!
Maar vooral, stilte
De Kalmthoutse Heide lijkt soms wel een ander land. Er is geen bebouwing (behalve een uitkijkpost hier en daar), geen verharde paden en geen verlichting. Als het je lukt om op een rustige dag naar de Kalmthoutse Heide te trekken kan je er dan ook echt tot rust komen.
Als je optimaal wil genieten van de stilte en de natuur ga je best op een weekdag wandelen. Dan maak je ook meer kans om dieren te spotten! Je kan er het hele jaar door terecht, hoewel een deel van het park wordt gesloten in het broedseizoen. In de winter oogt het park mysterieus met zijn grijze heide en eventuele sneeuw, terwijl je in de lente en zomer kan genieten van een prachtig kleurenpallet. Het contrast van de kleurrijke heide en het witte zand zijn een echte aanrader. Wanneer ga jij er eens wandelen?