Kerstmarkten in België en Nederland 0

Kerstmarkten

België en Duitsland zijn erg populair als het kerstmarkten betreft. In elke stad vind je weer andere prachtige parels. Toch moet je de Nederlandse kerstmarkten ook niet onderschatten. Zij hebben op zichzelf ook weer iets moois en unieks te bieden. Dat is ook het mooie van een kerstmarkt. Elke markt heeft iets iconisch, wat typisch bij een kerstmarkt hoort, maar toch op hun eigen manier. Elk land heeft toch weer zijn eigen manieren van kerst vieren en dat zie je op deze markten ook terug. In dit artikel zetten we een aantal Belgische en Nederlandse kerstmarkten op een rijtje. 

De grootste in België

Als we het over kerstmarkten hebben, dan is de grootste van het land natuurlijk altijd een aanrader. De grootste kerstmarkt van België strijkt elk jaar weer neer in Brussel. De markt heeft maar liefst 240 kraampjes, die verdeeld zijn over een wandelroute van 2,5 kilometer. Tijdens de wandeling kom je door het historische centrum van Brussel. Zelfs al ben je in eigen land, kun je nog de mooiste dingen tegenkomen van Brussel in het voorbij gaan. 

De meest unieke in Nederland

Kerst vieren in een grot. Heb je daar wel eens van gehoord? In Nederland is het in ieder geval mogelijk. In Valkenburg wordt elk jaar de kerstmarkt onder de grond gevierd. Je kunt je voorstellen dat dat echt heel magisch is. Beeld je in hoeveel lichtjes er op een kerstmarkt te vinden zijn, maar dan in een grot. Je krijgt meteen een hele andere sfeer mee van zo’n markt. Het is dan ook een echte aanrader. Menig mens kijkt z’n ogen uit als men door de grotten loopt. Er zijn zoveel indrukken, dat je ook maar beter een heel weekend kunt gaan. Zo zie je ook nog eens iets meer van Valkenburg. 

De eerste in België

Brasschaat, vlak bij Antwerpen, was de eerste stad die een kerstmarkt organiseerde. Deze stad wordt dus ook wel de grondlegger van deze traditie genoemd. Helaas is de markt niet helemaal traditioneel meer. De beelden die vroeger bij de kerststal werden gebruikt zijn er bijvoorbeeld niet meer. Toch is het nu nog steeds een aanrader. De kerststal is namelijk opgebouwd met levende dieren. Dat zie je niet snel in een andere stad. Daarom is deze kerstmarkt ook zeker een bezoekje waard. 

De grootste kerstmarkt in Nederland

Het leuke van de kerstmarkten in Nederland is dat ze op plekken worden gehouden, waarvan je het niet verwacht. De grootste kerstmarkt in Nederland staat namelijk niet in Amsterdam, zoals velen zouden verwachten. De grootste is namelijk te vinden in Dordrecht. Dat ligt natuurlijk helemaal niet voordehandliggend. Toch is het wel waar! De markt kent maar liefst 300 kraampjes, die over een route van 2,5 kilometer verdeeld staan. Tijdens de route loop je langs de haven, waar duizenden lichtjes branden. Dat de Dordtse kerstmarkt sfeervol is, is absoluut waar. 

De nieuwste in België

Hoewel er in België vele kerstmarkten worden gehouden, zijn deze niet allemaal even oud. De kerstmarkt in Lier bestaat namelijk pas een paar jaar. Dat betekent echter niet dat deze onder doet voor anderen. De stad wordt omgetoverd tot een kerstdorp en er staan gezellige kraampjes opgesteld. Net als op elke andere kerstmarkt kun je veel decoratie kopen voor in huis en heerlijke warme winterkledij. Wat echter wel kenmerkend is voor Lier en wat het volk ook zo siert is dat er veel wordt verkocht voor het goede doel. Op de kerstmarkt staan vaak particulieren, die de opbrengst naar een goed doel brengen. Dat is pas het ultieme kerstgevoel. Het Lierse volk denkt aan hun medemens, wanneer het het belangrijkst is.

Previous ArticleNext Article
LOKAAL ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *