Zo kom je van die slechte gewoontes af 0

Vrouw Springt op het Strand

Wil jij graag wat kilo’s kwijt? Wil je stoppen met roken? Vind je altijd een excuus om deze week toch niet naar de gym te gaan? 

In dit artikel geven we je enkele tips om door te zetten en toch van die slechte gewoontes af te geraken. Als voorbeeld gebruiken we iemand die een summer body wil! Herken je jezelf hier al in?

We weten allemaal hoe moeilijk het is om van die overheerlijke koekjes te blijven of om jezelf uit de zetel te trekken om naar de gym te gaan, dus lees gezellig even mee. Het probleem is dat veel mensen zich een doel voor ogen stellen dat ze willen bereiken (een summer body), maar geen realistisch plan opbouwen om dat doel te bereiken. Je kent het vast ook: je hebt alle snacks uit het huis gehaald, je hebt 10 verschillende gezonde slaatjes gemaakt, je hebt al een hele week smoothies gedronken als ontbijt en bovendien ben je al 4 weken aan het afzien in jouw lokale gym. Maar helaas, 1 maand verder en… geen resultaat. Dan verlies je toch alle motivatie om verder te doen? Zeker als jouw sofa zo goed zit, tacos overheerlijk zijn en die Netflix serie zo onweerstaanbaar is dat je hem helemaal wil bingen.

Je doel bereiken

Het probleem hier is dat velen enkel focussen op het doel in plaats van op het proces. Je hebt een doel nodig om ergens naartoe te werken, maar het proces is veel belangrijker. Als je enkel een doel (je summer body) voor ogen hebt, werk je naar een tijdelijk resultaat. Vaak laat je je na de zomer weer helemaal gaan en moet je er het jaar nadien opnieuw aan beginnen. Maar als je ook een heel plan klaar hebt en kleine gewoontes opbouwt om dat doel te bereiken, zal je niet alleen gemakkelijker tot dat doel komen, maar ook met plezier de activiteiten blijven doen omdat je het gewoon bent geworden en uitkijkt naar jouw tijd in de gym!

Dat is allemaal goed en wel horen we je denken, maar wat voor plannen ik ook maak, het lukt me niet om het vol te houden. Dat is omdat momenteel veel van jouw slechte gewoontes vasthangen aan een gevoel van geluk. Je wil die sigaret niet per se roken, maar je wil die stress voelen wegebben na een lange dag. Je wil niet per se heel de avond in de zetel zitten en televisie kijken, maar je wilt geëntertaind worden. 

Zo pak je het aan

Ok, hoe beginnen we er dan aan? Eerst en vooral door je zelfbeeld aan te passen! Als jij jezelf als iemand gezond en sportief ziet, is het gemakkelijker om ongezonde gewoontes opzij te schuiven. Je moet jezelf bewijzen dat je die persoon bent! Leer het jezelf aan om jezelf de vraag te stellen: wat zou een gezond persoon doen in deze situatie? Door te focussen op wie jij wil zijn (een gezond iemand) in plaats van enkel op het resultaat (een summer body), bereik je veel meer!

Vervolgens maak je kleine aanpassingen. Ja hoor – het goede nieuws is dat je niet meteen je hele leven moet gaan omgooien! Met kleine aanpassingen bereik je op lange termijn veel meer. Liggen er altijd koekjes in de keuken op kantoor? Je kan de koekjesdoos vervangen door een fruitmand. Als je de verleiding weghaalt, zal je merken dat je sneller een gezondere gewoonte ontwikkelt. Eet je toch graag een koekje? Maak er dan een gewoonte van om telkens nadien ook een stuk fruit te eten. Heb je nooit tijd om naar de gym te gaan? Maak er een gewoonte van om jouw tijd op social media te verkorten, doe een dagelijkse mini-workout van 10 minuten thuis of ga even wandelen in de natuur. Je kan het zelfs doen terwijl je naar je favoriete serie kijkt! 

Zonder meteen je hele leven te moeten omgooien kan jij die summer body bekomen. Schrijf maar eens op welke slechte gewoontes jij hebt en waar jij kleine aanpassingen kan doen! En vraag je vooral af “wat zou een gezond iemand doen?”. Je kan het!

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *