Wandel door de mooie Belgische natuur 0

Belgische Natuur

Sinds de eerste lockdown is wandelen heel populair geworden. Het was één van de weinige dingen die wel nog konden en daarnaast is het nog super goed voor je. In beweging blijven is namelijk belangrijk en gezond. Wandelen kan je concentratie verbeteren en daarom is het dé perfecte activiteit in je lunchpauze. Door te wandelen kun je er ook voor zorgen dat je genoeg afwisseling hebt, voornamelijk als je een beroep hebt waar je het grootste gedeelte van de dag moet zitten. Maar, als je dan gaat wandelen, welke natuurparken moet je dan echt bezoeken? We zetten een aantal Belgische natuurparken voor je op een rijtje.

Nationaal Park De Hoge Kempen

Officieel ligt de regio Kempen niet helemaal in België. Het strekt zich namelijk uit over de Antwerpse provincie en het Noordelijke deel van Vlaams-Brabant. Waar de Groote Peel in Nederland begint, is eigenlijk het einde van de Kempen. Het nationaal park De Hoge Kempen ligt weer wel geheel in België. De Hoge Kempen is een overkoepelend park, waardoor veel beschermde natuurgebieden ook onder dit nationale natuurpark vallen. Wat opvallend is aan dit natuurpark is dat je er niet mag fietsen. Des te meer reden heb je om hier een fijne wandeling te maken. 

Natuurpark Viroin-Hermeton 

Als je in een bijzonder natuurgebied wil wandelen is dit park zeker een aanrader. Het ligt tussen een aantal natuurgebieden in, waaronder de Ardennen. In dit gebied kun je niet alleen veel verschillende diersoorten spotten, er zijn hier juist ook veel verschillende natuurelementen te bewonderen. Ten eerste zijn er al veel verschillende landschappen, wat een mooi beeld schept. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan naald- en loofbossen, maar ook aan heide en natte weiden. In de lente is het uitzicht hier uiteraard het mooist. Dat is de tijd dat alle bloemen in bloei staan en de vogels en vlinders hier mooi boven fladderen. Want buiten de verschillende bossen, zijn er ook bijzondere planten te vinden in Viroin-Hermeton. Wilde orchideeën zijn zomaar een voorbeeld van één van de bijzondere bloemen die je hier kunt bewonderen. Als je hier in de buurt bent, neem dan ook zeker een bezoekje aan de Fondry des Chiens. Dit zinkgat met zijn 20 meter diepe kloof is enorm indrukwekkend en mede dit natuurelement maakt Viroin-Hermeton zo bijzonder. 

De Kalmthoutse Heide

Op de grens van België en Nederland vinden we het natuurgebied ‘De Kalmthoutse Heide’. De naam doet het misschien al wel vermoeden, maar dit is een natuurgebied waar stilte is vereist. Zo kun je eindelijk eens echt genieten van alle natuur om je heen. En dat is maar goed ook, want er is hier genoeg te ontdekken. Er groeien hier bijvoorbeeld een aantal zeldzame planten, zoals de snavelbies en de beenbreek. Maar niet alleen planten zijn hier zeldzaam, ook vogels en andere dieren. In dit natuurgebied kun je zomaar de nachtzwaluw bewonderen, een vogel die je niet hedendaags spot, maar hier in grote getallen samen komen. En ken je de vinpootsalamander al? Ook dit zeldzame beestje is in deze Heide te bewonderen. In dit gebied mag je zowel wandelen als fietsen. Zelfs ruiters zijn hier welkom met hun paarden. Wil je meer weten over deze heide, neem dan snel een kijkje op deze pagina.

De Hoge Venen

Dit natuurgebied ligt gedeeltelijk in België en gedeeltelijk in Duitsland. Het kenmerk van dit natuurgebied zijn toch wel echt de veenmoerassen. Hier heeft het gebied ook haar naam aan te danken. Van jeneverstruiken tot verschillende soorten bosbessen, het is allemaal te bewonderen in de Hoge Venen. Ook zul je hier nog overblijfselen vinden uit de ijstijd, hoe bijzonder is dat? Alhoewel dit een ideaal gebied is om te wandelen, mag je alleen lopen op de paden. De Hoge Venen zijn namelijk erg beschermd, zodat het ecosysteem in stand blijft.

Previous ArticleNext Article
NATUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *